Повертається один з найгірших монстрів людської історії

Мені здається, що ця війна наразі є найважливішим конфліктом, що відбувається у світі. Можливо, це закінчення Холодної війни. Тому що вона ставить під сумнів всі ці базові, засадничі цінності і норми світопорядку, світового ладу.

Це ситуація, як у школі, коли є якийсь хуліган, який тероризує всю школу, а всі решта стоять і дивляться, чи цей хуліган зможе перемогти у протистоянні з нормальними, хорошими учнями.

І так само відбувається по всьому світі. Якщо дозволять Путіну перемогти, то ми побачимо більше «путіних» у Південній Америці, в Азії і так далі. Якщо ж з іншого боку, цього хулігана зупинять і покарають, то тоді стане зрозуміло, що ви не можете бути гопником, ви не можете бути цим буллером, ви будете покладатися на правила. І в цьому і полягає ідея демократії, миру, міжнародного права і світового порядку.

Тому що те, що ми бачимо в цій війні в Україні – зараз повертається один з найгірших монстрів людської історії. Ми думали, що ми його назавжди поховали, а це імперіалізм, і він постає знову.

І в людській історії основною передумовою життя для всіх людських особин на землі було те, що в будь-який момент сусіди можуть вторгнутися на територію іншої країни, вбивати там населення, загарбувати і підкорювати собі цілі країни. Такою була ситуація у всій людській історії і, власне, в цьому полягає значення терміну імперіалізм.

Сьогодні менше витрачається на охорону здоров’я, ніж на військові цілі

Але за останні декілька поколінь це стало табу в міжнародній системі. Існують конфлікти, існують війни, але ця ідея, що ви можете просто захопити іншу країну знічев’я, тому що ви просто собі сильніший, — то це стало табу для всіх нормальних країн. І це табу діяло дуже ефективно, дієво, настільки, що багато країн забули взагалі, що таке імперіалізм.

І вони почали говорити про культурний імперіалізм, про економічний імперіалізм, і забули абсолютно про справжній сенс цього терміну, який постав ще з Римської імперії, з Монгольської імперії і до Російської імперії. І тепер Путін повертає цей наратив у світі.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *