ВІЙСЬКОВА ПІДГОТОВКА В УНІВЕРСИТЕТАХ: що зміниться для студентів з 2025 року?

У квітні цього року були внесені правки до Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу», які скасували строкову службу та вводять значно коротші терміни військової підготовки. Раніше ми розповідали про це у дописі

ЩО ЗМІНИТЬСЯ ДЛЯ СТУДЕНТІВ 2025 РОКУ?

ТЕПЕР ТАКОГО ПОНЯТТЯ ЯК СТРОКОВА СЛУЖБА НЕМАЄ 
Її замінили базова військова служба (БВС) для тих, хто не піде здобувати вищу освіту, та базова загальновійськова підготовка (БЗВП) для студентів закладів вищої освіти.

Відповідно до нових правил, ХЛОПЦЯМ, ЯКІ НЕ ЗДОБУВАТИМУТЬ ВИЩУ ОСВІТУ, треба буде до 25 років пройти БВС. Як зазначено в статті 23 Закону, на відміну від строкової служби, вона триватиме лише 5 місяців в мирний час і 3 місяці під час воєнного стану.

Натомість ДЛЯ ЧОЛОВІКІВ-СТУДЕНТІВ з вересня 2025 року вищі навчальні заклади мають ввести БЗВП. В її рамках теоретична підготовка буде вартувати три кредити ЄКТС, тобто 90 академічних годин, а практична підготовка буде вартувати сім кредитів – це 210 академічних годин. Студенти матимуть можливість обрати час проходження, але в основному це буде другий рік навчання для студентів, які вступили на основі повної загальної середньої освіти, і перший рік – для студентів на основі молодшого спеціаліста чи молодшого бакалавра.

☝🏻 Години з теоретичної підготовки будуть входити в семестрове навчання, а практична підготовка, яка слідує після опанування теоретичної частини, проводиться за рахунок часу на канікулах. Її тривалість – до одного місяця. Це може бути схожим на збори, які проходять на військових кафедрах.

🩺 Перед направленням на практичну підготовку студенти мають пройти медичний огляд. Також вони повинні досягти 18-річного віку. Для хлопців-студентів практична частина є обов’язковою, без її проходження БЗВП не зараховуватиметься. Студентки зможуть проходити її добровільно.

Звільненими від проходження базової загальновійськової підготовки можуть бути студенти, які:
▫️ непридатні до військової служби за станом здоров’я;
▪️ ті, хто пройшли військову службу до набуття громадянства України;
▫️ особи, які вже проходили військову службу або мають сертифікат про проходження базової підготовки.

Після завершення базової загальновійськової підготовки проводиться підсумковий контроль. Студенти, які пройдуть його успішно, складають Військову присягу, отримують сертифікат про проходження базової підготовки та здобуття військово-облікової спеціальності, однак у постанові Кабміну не вказано, яке буде їхнє військове звання.

Стартуватиме БЗВП вже з наступного навчального року

ПІДГОТОВКА УЧНІВ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖИ: Закон підписано 

Ремарка. Навчання на військових кафедрах лишилось добровільними в умовах воєнного стану. Військові кафедри мають чітку мету – вони готують офіцерів. По закінченню військової кафедри студент чи студентка отримують первинне звання молодшого лейтенанта.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *